Mie
Stap 1: jouw waarden bepalen.
‘Grenzen stellen’ heeft alles te maken met jouw waarden. Je waarden zijn jouw energiegevers, jouw ondertitels. Als je weet wat jouw waarden zijn, zal je ook minder geneigd zijn om je grenzen te (laten) overschrijden. Wellicht zal je nog wel eens geïrriteerd of gefrustreerd zijn, maar door je waarden en grenzen te kennen, zal je ze ook makkelijker trouw blijven.
Je grenzen ontdekken, dat doe je door een zelfonderzoek te verrichten en jezelf te leren kennen. Weet je waar jij voor staat? Waar krijg je energie van? Wat zijn de spelregels die anderen best kunnen respecteren?
Neem je graag verantwoordelijkheid? Dan is dat ook een grens die je makkelijk overschrijdt.
Is dankbaarheid krijgen één van jouw ondertitels? … Hello, people pleaser!
Vind je het belangrijk om eerlijk en betrouwbaar over te komen? Dan zal je meer moeite hebben met iemand die je niet de waarheid vertelt of je bedriegt.
Stap 2: analyseer je eigen gedrag.
Kende je je grenzen al? Of heb je ze net leren kennen door stap 1? Dan moet je ze natuurlijk nog hanteren. Je kan namelijk heel makkelijk voelen wanneer er een grens wordt overschreden, maar als je er niks mee doet, ben je helemaal niet veel met die kennis.
Ga eens na op welke momenten, bij welke personen of in welke situaties je het moeilijk hebt om grenzen aan te geven. En sta even stil bij de gedachten die er op dat moment door je hoofd spelen. Denk je vaak “Och, voor deze ene keer dan maar…”, dan ga je waarschijnlijk makkelijk conflicten uit de weg. Heb je moeite met ‘nee’ zeggen wanneer anderen om hulp vragen, dan kan het zijn dat je gewoon intrinsiek graag anderen helpt. Bang om je job kwijt te raken? Denk je dat het niet anders kan? Allemaal zaken die het moeilijk maken om grenzen stellen.
Stap 3: leg je grenzen!
Een van de manieren om je eigen grenzen makkelijker te stellen, is jezelf een paar hulpvragen stellen.
– ‘Helpen de gedachten die ik heb me?’
– ‘Zijn de gedachten die ik heb überhaupt de waarheid?’
Heel vaak is het antwoord op die vraag “nee” of “ik weet het niet”. Met andere woorden, je hebt helemaal niets aan die gedachten. In plaats daarvan zou je jezelf de spiegel kunnen voorhouden en op zoek gaan naar wat wel helpt, wat je wil, wat je behoefte is of hoe je de belemmerende gedachte kan ombuigen naar een positieve gedachte.
– ‘Een ander heeft het recht om iets te vragen en ik heb het recht om “nee” te zeggen.’
– ‘Een conflict hebben met iemand betekent nog niet dat de relatie ophoudt te bestaan.’
– ‘Als ik “nee” zeg vandaag, betekent dat nog niet dat ik morgen ontslagen zal worden.’
Stap 4: blijf oefenen!
Verwacht niet meteen dat je een expert bent. Het is een proces en eentje waar je in moet blijven investeren. Zulk proces gaat met vallen en opstaan. Daarom kan je best oefenen in veilige situaties. Je kan het vergelijken met je conditie opbouwen. Je schrijft je namelijk ook niet meteen in voor de 10 miles. In plaats daarvan begin je met een blokje rond je huis en bouw je zo kilometer voor kilometer je afstand op. Je kan er beter in worden, maar je moet er tijd in investeren!
Heb je na het lezen van deze blog het gevoel dat je wel wat hulp kan gebruiken bij het helder krijgen van jouw ondertitel, het bepalen van jouw grenzen en het assertief communiceren? Neem zeker contact op en we zoeken samen naar een oplossing!